Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: łopatka z dzika

Peczeń z dzika w pieprzu z sosem pomidorowym i czosnkiem oraz zielonymi szparagami

100 g masła sklarowanego 1,2-1,5 kg łopatki z dzika rozgrzać w brytfannie; opłukać pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, wyżytować, pokroić na gulaszowe kawałki, dodać 60 g koncentratu pomidorowego podlać 250 ml (1/4 l) wywaru z dziczyzny 1 kg mięsistych pomidorów włożyć na krótko do wrzącej wody, nie dopuścić do gotowania, potem przelać zimną wodą, ściągnąć…

Zrazy z dzika

Składniki: 1 kg łopatki lub szynki z dzika, 1 duża cebula, garść suszonych śliwek, 1 czubata łyżka smalcu lub margaryny, 1 łyżka mąki, sól, pieprz mielony. Zalewa: 0,5 szklanki octu, 2,5 szklanki wody, 1 duża cebula, 2 liście laurowe, po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu, 2 ziarna jałowca. Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki zalewy połączyć…

Gulasz z dzika

Składniki:

50 dag łopatki (lub innego mięsa z dzika bez kości), 4 dag mąki, 1 cebula, 2 strąki papryki, 5 pieczarek, 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego, smalec do smażenia, po 4 ziarna jałowca i ziela angielskiego, 1 liść laurowy, szczypta kminku, łyżeczka słodkiej papryki mielonej, przyprawa do zup, sól, pieprz.

Sposób przyrządzenia: Skruszałe mięso z dzika umyć, osuszyć i pokroić w kostkę o bokach ok. 2 cm, włożyć do salaterki, dodać sól, pieprz, paprykę, kminek i dobrze wymieszać mięso z przyprawami. Przykryć i wstawić do chłodnego miejsca na co najmniej 1 godz. Następnie przyprawione mięso w salaterce posypać mąką i wymieszać je starannie łyżką tak, żeby mąka dotarła do wszystkich kawałków. Rozgrzać smalec na patelni, wrzucać partiami mięso (nie za wiele na raz) i smażyć mieszając tak, aby zrumieniło się ze wszystkich stron. Zrumienione mięso przełożyć do rondla, a na tej samej patelni zeszklić pokrojoną w krążki cebulę. Cebulę połączyć z mięsem, dodać 1/4 szklanki wody i dusić do miękkości. W połowie duszenia (po około 40 min) dodać pozostałe przyprawy (jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy). Po ok. 30 min. dodać do mięsa obrane i pokrojone w kostkę pieczarki i strąki papryki. Gdy gulasz będzie już miękki dodać koncentrat pomidorowy, ewentualnie doprawić przyprawą do zup (Maggi) i poddusić ok. 5 min.

Sposób podania: z kaszą gryczaną lub kluskami.

Sztuka mięsa z dzika

Składniki: 2 kg łopatki z dzika (może być inna część),  Zalewa: (2 szklanki octu, 2 szklanki wody, po kilka ziaren liści laurowych, pieprzu czarnego i jałowca), 1 duża cebula, pęczek włoszczyzny bez pora i kapusty, 1/2 szklanki czerwonego wina, 1 szklanka bulionu wołowego (może być z kostki), 1/2 szklanki soku wiśniowego, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżka…