Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: leszcz

Leszcz po rybacku

Składniki: 1 kg leszcza 80 g mąki 20g masła sól pieprz tłuszcz do smażenia Sposób wykonania: Leszcz podzielić na porcje, które oprószyć solą, pieprzem oraz mąką. Następnie smażyć rybę na rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec smażenia wrzucić jeszcze kawałek masła.

Leszcz zapiekany na kwaśno

Składniki: 1 duży leszcz o wadze około 1,5 kg 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek oleju 4 łyżki soku cytrynowego sól, pieprz posiekany koperek i natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Leszcza sprawić, wyfiletować, skórę ponacinać ostrym nożem na głębokość około 5 mm, przyprawić, odstawić na kilkanaście minut.  Mąki wymieszać. Rybę podzielić na…

Leszcz z czosnkiem

Składniki: 1 kg leszcza 8 ząbków czosnku 6 pomidorów 4 łyżki oliwy 3 łyżki masła pęczek natki pietruszki sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Rybę oczyścić, opłukać, oprószyć solą i pieprzem. Czosnek obrać drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki  i pokroić w sporą kostkę. Natkę  pietruszki opłukać i drobno posiekać. Do żaroodpornego…

Leszcz w słoninie

Składniki: 400 g filetów z leszcza 300 g słoniny łyżka octu 3% octu 1 szkl. mąki ¾ szkl. tartej bułki 2 jajka sól 5-6 ziemniaków 2 łyżki masła Sposób wykonania: Filety pokroić na mniejsze kawałki, które oprószyć solą i skropić octem. Następnie słoninę pokroić w plasterki, które lekko zbić i zawinąć w nie kawałki ryb.…

Karp, leszcz lub lin w szarym sosie

Po zakłuciu karpia i wypuszczeniu krwi z niego do octu, oczyścić go z łuski. wyprawić, pokrajać na dzwonka, lub też zostawić w całości lecz już nie myć, posolić trochę i pozostawić tak godzinę. Następnie włożyć karpia w rondel, wlać na niego trochę wina czerwonego, ocet z krwią od karpia, dodać włoszczyzny, trochę korzeni i tak…