Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kutia

Kutia pełna bakalii

Składniki: 20 dag łuskanej pszenicy 15 dag maku 1/4 l miodu 1/4 l śmietany bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa, figi, daktyle, migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe Sposób wykonania: Pszenicę dokładnie opłukać po czym gotować  do miękkości. W trakcie gotowania można zmienić wodę na świeżą. W między czasie mak sparzyć wrzątkiem i dwa razy zemleć maszynką. Następnie…

Kutia z rodzynkami i orzechami

Składniki: szklanka maku szklanka ziaren pszenicy 1/2 szklanki miodu 1/2 szklanki wyłuskanych orzechów laskowych 1/2 szklanki rodzynków Sposób wykonania: Pszenice zalać wodą i ugotować. Następnie mak sparzyć wrzątkiem i zemleć dwukrotnie. Dodać do maku pszenice, rodzynki oraz orzechy i miód. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do salaterki.

Kutia Justyny

Składniki: 1 szkl pszenicy ½ l miodu 50 dag cukru 50 dag maku rodzynki orzechy figi migdały Sposób wykonania: Pszenicę zalać wodą i odstawić na noc. Natsępnego dnia ugotowac do miękkosci. W czasie gotowania kilkakrotnie zmienić wodę. Natomias mak zemleć dwukrotnie po czym wymieszać go z miodem, bakaliami oraz cukrem. Na sma koniec dodac jeszcze…

Kutia Marzeny

Składniki: 2 szkl. mąki kostka margaryny 3 jajka szklanka cukru puszka maku Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Wkładamy do lodówki na 45 minut. Wałkujemy i kroimy według swego uznania łamańce. Przekładamy do blaszki i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Przestudzone łamańce mieszamy z makiem. Przekładamy do miseczki i gotowe. Przepis na konkurs Godin…

Kutia z maku z pszenicą

Składniki: 2 szkl. pszenicy 1 szkl. maku 100 g  miodu sól Sposób wykonania:Pszenice zalać wrzątkiem i zagotować po czym ją odcedzić i przelać zimną wodą.Ponownie zalać wodą i zagotować, wówczas przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika, gotować do miękkości.W między czasie mak sparzyć po czym przelać zimną wodą i zemleć 2 razy w maszynce.Do zmielonego maku…