Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kuropatwa

Kuropatwa z pomidorami

Składniki: 1 kuropatwa 3 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 listek laurowy ½ szkl białego wytrawnego wina 4 pomidory ½ łyżeczki ziół prowansalskich sól pieprz Sposób wykonania: Kuropatwę oprószyć solą po czym obsmażyć ją na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z dodatkiem pokrojone cebuli, czosnku i listka laurowego. Następnie wlać ½…

Kuropatwy w sosie z sherry

Składniki: 20 sprawionych kuropatw sól, pieprz ½ szklanki oleju mąka pszenna ½ szklanki oleju ½ szklanki drobno posiekanej cebuli 1,5 szklanki wody ½ szklanki sherry ½ szklanki posiekanej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Kuropatwy przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim dokładnie tuszki kuropatw. Obrumienione kuropatwy ułożyć w naczyniu…

Kuropatwy pieczone w sosie

Składniki: 2 kuropatwy 20 dag słoniny 4 łyżeczki masła 4 plasterki cytryny sól Sos: 1 szkl. bulionu ½ łyżki mąki Sposób wykonania: Kuropatwy oprószyć solą w środku i na zewnątrz po czym obłożyć plasterkami słoniny i obwiązać nitką. Przełożyć do brytfanny i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni do momentu, aż słonina się zarumieni,…

Pieczona kuropatwa w słoninie

Składniki: 2 kuropatwy 10 dag słoniny 2 łyżki masła 2 łyżki maki 2 łyżki bułki tartej 2 szkl. rosołu ½ cytryny sól Sposób wykonania: Kuropatwy oprószyć solą oraz pieprzem po czym naszpikować słupkami słoniny. Przełożyć do brytfanny, obłożyć plasterkami słoniny i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 0 stopni na 30 minut. W między czasie…

Kuropatwy w sosie pomidorowym

Składniki: 2 kuropatwy 3 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 1 szkl. bulionu 1 szkl. białego wytrawnego wina 2 łyżki pasty pomidorowej sól pieprz tymianek Sposób wykonania: Kuropatwy natrzeć rozgniecionym czosnkiem oraz solą po czym przesmażyć je na rozgrzanej oliwie, wówczas podlać je gorącym bulionem oraz winem. Dodać jeszcze szczyptę tymianku i trzymać na małym ogniu…