Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kuchnia włoska

Makaron z serem fontina

Składniki: 500 g makaronu rigatoni łyżka soli 6 łyżek masła 20 dag sera fontina ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 1 szkl startego parmezanu ½ łyżeczki pieprzu Sposób wykonania: Ugotować makaron w 6 litrach osolonej wody a półtwardo. Następnie go odcedzić i dodać do niego masło, gałkę muszkatołową i ½ szkl parmezanu. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć…

Spaghetti z borowikami, pieczarkami i kurczakiem

Składniki: 30 dkg makaronu spaghetti 2 dkg suszonych borowików 25 dkg pieczarek 2 drobno posiekane ząbki czosnku 4 udka z kurczaka, wyfiletowane, pokrojone w kostkę 1 szklanka śmietany kremówki 1 szklanka tartego parmezanu sól, pieprz oliwa Sposób przyrządzenia: Borowiki zalać 1 szklanką wrzątku, odstawić na 30 minut, odcedzić, grzyby pokroić, wywar zachować. Pieczarki oczyścić, przyciąć…

Sałatka nicejska.

Co to znaczy sałatka nicejska, czyli "salat Nicoise". Jest to sałatka z jarzyn z dodatkiem ryby, zwłaszcza tuńczyka i raczej tylko tuńczyka o ile ja wiem. Komponuje się ją z pomidorów, oliwek, ugotowanych i krojonych w kostkę ziemniaków, jajek (na twardo), zielonej sałaty i innych gatunków sałaty "mesclun" czyli mieszanek sałat, można dodać pomidory w…