Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kuchnia staropolska

Z kuchni smakosza sprzed 100 lat- cz.1

Ryba w galarecie żółtawej lub różowej bez ości   Oczyścić, posolić i ugotować jak zwykle rybę w smaku z włoszczyzny, pilnując, aby się nie przegotowała, sos przecedzić przez gęstą serwetę; następnie, gdy ostygnie, trochę sklarować, wlawszy dwa białka rozbite z wodą na kwartę smaku, wygotować, aż płyn czysty będzie i powtórnie przecedzić, dodawszy w ostatniej…

Z kuchni smakosza sprzed 100 lat – cz. 2

Śledzie smażone nadziewane   Wymoczyć cztery śledzie (solone) 36 godzin najmniej, osączyć z wody, obetrzeć bibułą z wilgoci, skóry nie ściągać, tylko oczyścić śledzie wewnątrz, mleczko usiekać wraz z cebulą bardzo drobno, wziąć łyżkę masła, garść bułki tartej, trochę pieprzu, jedno jajko; wymieszać to razem, nadziewać śledzie, potem umaczać w rozbitym jajku z wodą, utarzać…

Z kuchni smakosza sprzed 100 lat – cz. 3

  Raki   Czarne raki są zawsze lepsze od zielonych. Sposób francuski. Wypłukane starannie w wielkiej obfitości wody, oczyścić z kiszki odchodowej, biorąc za dwa środkowe piórka przy tak zwanej szyjce, a zakręciwszy wyciągnie się czarna żyłka z łatwością. Wtedy włożyć w rondel dodając jedną cebulę pokrajaną w plastry, garstkę pietruszki zielonej, kopru w gałązkach…