Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: krówki

Babeczki w karmelu bez pieczenia

Składniki: 7 dag popcornu 1 szkl. płatków kukurydzianych 40 dag krówek ciągutek papierowe foremki do babeczek Sposób wykonania: Krówki podgrzać na małym ogniu aby się rozpuściły, po czym dodać popcorn raz płatki. Całość dokładnie wymieszać aby popcorn i płatki dokładnie się okryły korówkową masą. Przełożyć do papierowych foremek.

Ciastka kokosanki Iwony

Składniki: ½ kg wiórek kokosowych ½ kg cukru 8 jajek sól tłuszcz do blachy Sposób przyrządzenia: Do miski wbijamy żółtka dodajemy cukier i ubijamy do białości. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywna pianę. Obydwa składniki łączymy razem i powoli dodajemy wiórki kokosowe delikatnie mieszając. Na blachę wykładamy natłuszczoną folię aluminiową. Łyżką…

Marcepanowe kulki

Składniki: cukier puder cukier waniliowy aromat rumowy 25 dkg ugotowanych ziemniaków Sposób przyrządzenia: Ugotowane w lekko osolonej wodzie ziemniaki ostudzić i zmielić. Przełożyć do miski i dodać tyle cukru pudru wymieszanego z cukrem waniliowym tak aby masa zrobiła się gęsta. Do masy dodać kilka kropli aromatu rumowego. Dokładnie wymieszać, formować kulki. Kukli można obtoczyć w…

Domowa chałwa o rumowym smaku

Składniki: 13 dkg masła 1,5 szklanki cukru 1 szklanka kaszy manny olejek rumowy 2 szklanki wody ½ szklanki orzechów arachidowych Sposób przyrządzenia: W rondelku zagotować wodę i cukier do konsystencji śmietanki. W drugim rondelku rozgrzać tłuszcz i wrzucić kaszę manną, podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż kasza wchłonie cały  tłuszcz, i nabierze złocistego koloru. Do…