Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: koper

Pstrąg pieczony z fankułem i ziołami

Składniki: 4 pstrągi sól, pieprz sok z cytryny 1 oczyszczony, pokrojony w kostkę fankuł 1 łyżka masła 4 łyżki posiekanych ziół: natka pietruszki, trybula, rozmaryn i tymianek cytryna pokrojona w ćwiartki Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać masło, dodać fankuł, smażyć mieszając aż zacznie się rumienić. Tuszki pstrąga sprawić, umyć, osuszyć. Ryby skropić sokiem z cytryny,…

Fenkuł w pomarańczowym sosie

Składniki: 4 pokrojone na ćwiartki bulwy fenkułu 1 łyżka oliwy 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej 1/3 szklanki soku z pomarańczy 2 łyżeczki octu winnego sól, pieprz do smaku 2 łyżki posiekanych listków kopru włoskiego Sposób przyrządzenia: W rondlu doprowadzić do wrzenia 2 litry wody, dodać ćwiartki bulwy kopru, odstawić na 5…

Fenkuł zapiekany z serem

Składniki: 1 duża bulwa kopru włoskiego pokrojona wzdłuż na ósemki 2 łyżek oliwy sól, pieprz ½ szklanki tartego sera parmezan ½ szklanki tartej bułki Sposób przyrządzenia: W rondlu zalać fenkuł wrzątkiem i odstawić na 7 minut, odcedzić. Suchy koper ułożyć na blasze do pieczenia, skropić oliwą, przyprawić solą i pieprzem, posypać tartą bułką wymieszaną z…

Fenkuł w miętowej marynacie

Składniki: 2 duże bulwy kopru włoskiego Marynata: 1,5 łyżeczki cukru 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy ½ łyżeczki musztardy ½ łyżeczki soli 1 łyżka drobno posiekanej mięty 2 łyżeczki posiekanej szalotki Sposób przyrządzenia: Składniki marynaty zmiksować. Bulwę kopru oczyścić, pokroić wzdłuż na cieniutkie plastry. W salaterce zalać plastry fenkułu marynatą, wymieszać, odstawić na…

Fenkuł duszony z marchewką i cebulą

Składniki: 6 marchewek, obranych i pokrojonych w słupki 2 bulwy kopru pokrojone wzdłuż na słupki 1 duża cebula pokrojona w półplasterki 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy 3 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na dużej patelni doprowadzić do wrzenia szklankę wody, dodać pokrojone warzywa, sól, cukier i oliwę. Dusić…