Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: konserwowe

Mizeria z ogórków w octowej zalewie

Składniki: 4 kg ogórków ziarnisty czarny pieprz gorczyca Zalewa: 1 litr wody 3 łyżki cukru ½ szklanki octu 1 łyżka soli Sposób przyrządzenia: Ogórki umyć, obrać i pokroić w plastry, ułoży w umytych i wyparzonych słoiczkach, do każdego dodać po 3-4 ziarenka pieprzu. Z podanych składników przygotować zalewę, zagotować, wystudzić i zalać ogórki. Pasteryzować 5…

Panga w cieście po kaszubsku marynowana

Składniki: 1,5 kg filetów pangi sól, pieprz olej Ciasto: 1 jajko 3/4 szklanki wody mąka, vegeta, sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Filety umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Składniki ciasta dokładnie wymieszać. Ma ono mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego, następnie maczamy w tym cieście kawałki ryby i smażymy na oleju. Zalewa Składniki: 3 cebule 1 duża papryka…

Ogórki chili

Składniki: 5 kg ogórków 6 łyżek soli 2 szklanki octu 2 szklanki cukru 2 główki czosnku 3-6 łyżeczek chili(sześć to już bramy piekieł ) 16 łyżek oleju bądź też szlachetniejszej oliwy Sposób przyrządzenia: Ogórki pokroić w ćwiartki na pół ( na ósemki), zasypać solą(6łyżek) po ok.2-3 godzinach zlać wodę z ogórków, dodać 2 szklanki octu,…

Mix warzyw i owoców marynowanych

Składniki: małe pomidory cebula ogórek czosnek Zalewa: 1 l wody ½ szklanki octu spirytusowego 7 dkg cukru 2,5 dkg soli 1 liść laurowy kilka ziaren pieprzu Sposób przyrządzenia: Wodę zagotować z przyprawami, gdy ostygnie dodać ocet. Cebulę obrać, pokroić w ósemki, małe ogórki, pomidory i obrane ząbki czosnku nałożyć do wyparzonych słoików, zalać zalewą. Dokładnie…

Polska tradycja – ogórki

Owoc jednorocznej rośliny z rodziny dyniowatych, pochodzącej z północno-zachodnich Indii, gdzie rośnie w stanie dzikim i gdzie znany był już trzy tysiące lat temu, podobnie jak w Grecji, Rzymie i innych krajach rejonu Morza Śródziemnego. Owocem ogórka jest nibyjagoda powstała z mięsistych ścian zalążni zrośniętej z dnem kwiatowym. Ogórki są koloru mlecznobiałego do ciemnozielonego, zmieniającego się wraz ze wzrostem na żółty i pomarańczowy. Kształt ogórka jest wydłużony baryłkowaty, maczugowaty lub cylindryczny o powierzchni gładkiej, brodawkowatej, szorstkiej, bruzdkowanej lub pokrytej włoskami. Wartość odżywcza ogórków jest niewielka, lecz są cenne ze względu na smak i zawartość wielu związków o charakterze zasadowym, co korzystnie wpływa na trawienie i odkwasza organizm.