Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kompot

Kompot z suszonych śliwek i fig

Składniki: 25 dag śliwek suszonych bez pestek 25 dag fig 2 łyżki cukru laska cynamonu sok i skórka z cytryny Sposób wykonania: Śliwki zalać wodą tak aby zostały przykryte. Następnie dodać laskę cynamonu oraz cukier. Całość dostawić na noc. Następnego dnia ugotować. W między czasie figi również zalać wodą i ugotować z dodatkiem soku i…

Kompot śliwkowy Ani

Składniki: 1 kg śliwek 50 dag cukru odrobina kwasku cytrynowego 0,5 l wody Sposób wykonania: Ze śliwek wydrążyć pestki po czym połówki wrzucić do słoika. Następnie wodę zagotować razem z cukrem, gdy cukier się rozpuści i woda zacznie gęstnieć, zalać nią owoce. Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 20 minut.

Kompot morelowy Ani

Składniki: 1 kg moreli 50 dag cukru 0,4 l wody Sposób wykonania: Z moreli usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki, które wrzucić do słoików. Następnie wodę zagotować razem z cukrem, gdy cukier się rozpuści i woda zacznie gęstnieć, zalać nią owoce. Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 20 minut.

Kompot truskawkowy Marzeny

Składniki: 1/2 kg. truskawek 5 łyżek cukru 2 litry wody Przygotowanie: Wodę gotujemy. Truskawki myjemy i dodajemy do gotującej się wody. Zagotowujemy wodę z truskawkami. Na koniec dodajemy cukier, mieszamy. Podajemy ciepły. Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Marzena Gad