Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kisiel

Kisiel ananasowy własnej roboty

Składniki: puszka ananasów op. kisielu o smaku ananasowym łyżka cukru Sposób wykonania: Ananasy odsączyć z a do zalewy wlać wodę aby powstało 2 szklanki płynu. Dodać jeszcze cukier i całość doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać kisiel rozprowadzony w ½ szklance wody. Całość wymieszać i gotować około 2 minut po czym zestawić z ognia. Przelać do…

Kisiel z jabłkiem

Składniki: 0, 5 l agrestu 1/3 szkl. cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej ½ szkl. białego wina deserowego zielone jabłko cukier puder Sposób wykonania: Agrest, cukier, wino oraz 1 szklankę wody zmiksować na gładki krem po czym zagotować na małym ogniu. Wówczas dodać mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną wody. Całość dokładne wymieszać i trzymać na małym ogniu…

Kisiel jabłkowy z ananasem

Składniki: 2 szkl. soku jabłkowego 1 op. kisielu ananasowego 2 łyżki cukru kawałek ananasa listki mięty Sposób wykonania: Kisiel przygotować według opisu na opakowaniu. W miedzy czasie sok jabłkowy z dodatkiem cukru doprowadzić do wrzenia, wówczas cały czas mieszając  dodawać stopniowo kisiel. Trzymać jeszcze na małym ogniu około3  minut. Po tym czasie przelać kisiel do…

Kisiel z czerwonego wina

Składniki; 1 ¾ szkl. wina 6 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 g kwasku cytrynowego 2 szkl. wody skórka z cytryny Sposób wykonania:Wino wymieszać z gorącą wodą po czym dodać cukier, kwasek cytrynowy oraz skórkę z  cytryny.Doprowadzić do wrzenia po czym przecedzić i ponownie zagotować.Następnie dodać mąkę wymieszaną  odrobiną wody i ponownie zagotować.Przelać do…

Domowy kisiel

Składniki: woda 2 szklanki mąka ziemniaczana 3 łyżki jagody 1/2 szklanki Sposób przyrządzenia: Wodę należy wlać do garnuszka i zagotować, jagody opłukać i zmiksować blenderem, do gotującej się wody należy wlać zmiksowane jagody. W szklance należy rozpuścić mąkę w odrobinie wody i wlać ją do wrzątku z jagodami, dokładnie mieszać, żeby gęstniejący kisiel nie przywarł…