Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kawa zbożowa

Kawa biała zbożowa

Składniki: 3 łyżki mieszanki 1 litr mleka pełnego 3/4 litra wody wrzącej 10 dkg cukru 3 łyżki wody zimnej Sposób wykonania: Doprowadzić do wrzenia wodę po czym wsypać mieszankę, ponownie zagotować i odstawić pod przykryciem. Gdy mieszanka się ustanie odcedzić i wlać wywar do zagotowanego mleka. Podgrzać i przed podaniem doprawić jeszcze do smaku cukrem.

Podpiwek

Składniki: 1 paczka kawy zbożowej 2 g suszonego chmielu 1 kg cukru 8 g drożdży piwnych 5 l wody Sposób wykonania:Kawę zagotować z dodatkiem chmielu.Następnie odstawić ją do ostygnięcia, wówczas wymieszać ją z cukrem i drożdżami.Następnie przelać do butelek, zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni.Po 3 dniach odstawić butelki do zimnej piwnicy.