Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kasza kukurydziana

Mamałyga z bryndzą

Składniki: 1 l tłustej śmietany 300 g kaszy kukurydzianej 100 g bryndzy sól Sposób wykonania: Śmietankę doprowadzić do wrzenia po czym nie przerywając mieszania dodawać stopniowo kaszę. Następnie doprawić do smaku solą i trzymać na ogniu, aż całość zgęstnieje. Przed podaniem posypać pokruszoną bryndzą.

Pulpeciki z kaszy kukurydzianej

Składniki: 400 g kaszy kukurydzianej 1,5 l mleka zmieszanego z wodą 2:1 1 łyżka masła 2 łyżki twarogu 2 jajka 2 łyżki bułki tartej sól olej Sposób wykonania: Mleko wymieszać razem z wodą i doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać 4 łyżki kaszy oraz sól do smaku i trzymać na ogniu kilka minut. Następnie wsypać pozostałą…

Paluszki z kaszy kukurydzianej

Składniki: ½ kg kaszy kukurydzianej ½ kg żółtego sera Gouda szklanka mleka 2 jajka 3 łyżki masła sól tarta bułka Sposób przyrządzenia: W miseczce wymieszać kaszę, masło, jajka, tarty ser, ciepłe mleko. Doprawić solą do smaku i wyrobić ciasto, nie powinno być za rzadkie. Można dodać bułkę tartą dla zagęszczenia. Z wyrobionego ciasta formować 3-4…