Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kasza jęczmienna

Kasza jęczmienna ze śmietaną

Składniki: 11/4 szkl. kaszy jęczmiennej 6 szkl. mleka łyżka masła 4 jajka sól ¾ szkl. śmietanki cukier cynamon gęsta śmietana Sposób wykonania: Kaszę dokładnie wypłukać po czym wsypać do wrzącego mleka. Dodać jeszcze łyżkę masła i cały czas mieszając gotować na małym ogniu. Ugotowana kaszę zdjąć z ognia i wbić do niej jajka, dodać śmietankę…

Gęsia szyja

Składniki: szyja gęsia 1 sztuka gęsie podroby kasza jęczmienna 200 g cebula 1 sztuka masło 1,5 łyżki bulion drobiowy 0,7 l majeranek pieprz sól Sposób przyrządzenia: Z szyi należy zdjąć skórę, natrzeć ją solą i majerankiem i odstawić. Szyję i podroby należy ugotować w bulionie do miękkości, wyjąć i ostudzić. Mięso obrać i drobniutko pokroić.…

Risotto z kaszy jęczmiennej z cebulką

Składniki: 2 łyżki masła 1 biała cebula ½ szkl. jęczmiennej kaszy perłowej ½ szkl. wytrawnego białego wina 4 szkl. bulionu ½ szkl. startego parmezanu 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę okroić w drobną kostkę po czym zarumienić ja na rozgrzanym maśle, wówczas dodać kasze oraz wlać wino. Całość wymieszać i trzymać…

Kulki mięsno-kaszane

Składniki: • 40 dag resztek kurczaka lub cielęciny • 30 dag kaszy jęczmiennej • 2 jajka • 400g gęstej śmietany • sól, pieprz • liście kaspusty Sposób przyrządzenia: Zmielić mięso, zmieszać z dobrze umytą i odsączoną kaszą i jajkami, doprawić solą i pieprzem. Z masy mięsno-kaszanej uformować małe kulki. Liście kapusty sparzyć, usunąć grube nerwy…