Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kasza jęczmienna

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej

Składniki: łyżka oliwy z oliwek cebula 2 ząbki czosnku 1 szkl startej marchewki 1 szkl suchej kaszy perłowej 3 szkl bulionu warzywnego 2 szkl ziaren kukurydzy ¼ szkl posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania; Na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebulę, czosnek oraz posiekaną marchewkę. Trzymać na ogniu około 7 minut. Po tym czasie dodać…

Kotlety z kaszy w sosie pieczarkowym

Składniki: torebka kaszy jęczmiennej (10 dag) 30 dag brukselki mała cebula jajko bułka tarta OLEJ WIELKOPOLSLI Sos: 30 dag pieczarek 1/2 cebuli 2 łyżki płatków owsianych sól, pieprz, majeranek Przygotowanie: Kaszę ugotuj w solonej wodzie wg instrukcji. Odcedź. Brukselkę oczyść, ugotuj w solonym wrzątku. Odsącz, zmiksuj lub zmiel. Cebulę obierz pokrój w kostkę i podsmaż…

Kasza z warzywami Marzeny

Składniki:  30 dag. kaszy jęczmiennej  1 marchew  1 seler  1 por  15 dag. fasola ugotowanej  posiekana natka Przygotowanie: Kaszę ugotować z pokrojonymi w kostkę warzywami. Wyłożyć na talerze, wymieszać z ugotowaną  fasolą, posypać posiekaną natką. Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Marzena Gad

Zupa krupnik na boczku

Składniki: 30 dkg wędzonego boczku 1 szklanka kaszy jęczmiennej 15 dkg suszonych śliwek 5 łyżek masła 1 łyżka cukru szczypta mielonego cynamonu sól do smaku Sposób przyrządzenia: Boczek, kaszę, śliwki opłukać, osączyć. W garnku rozgrzać 3 łyżki masła, dodać kaszę, prażyć na małym ogniu. Dodać 5 szklanek osolonej wrzącej wody, boczek i gotować około 30…

Krupnik Aliny

Składniki: 1,5 l wody 3 łyżki kaszy jęczmiennej marchewka pietruszka plaster selera cebula 2 ząbki czosnku 1-2łyżki masła łyżka mąki pszennej kilka ziemniaków natka pietruszki Sposób wykonania: Marchewkę, pietruszkę oraz seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach a obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Całość zalać wrzątkiem, dodając jeszcze kaszę i gotować do miękkości., W między…