Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kasza gryczana

Pieczarkowa pita z fasolką

Składniki: 4 pieczarki gruboziarnista sól pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek 4 chlebki pita 2 łyżki majonezu 1 szkl preparowanej kaszy gryczanej 125 g ugotowanej fasolki szparagowej Sposób wykonania: Oczyszczone kapelusze pieczarek oprószyć solą oraz pieprzem o czym wrzucić je na silną rozgrzaną oliwę z oliwek i smażyć do miękkości około 4 minut. W między…

Kluski z kaszy gryczanej z cebulą

Składniki: 1 szkl kaszy gryczanej ½ szkl wody 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek Sposób wykonania: Kaszę wsypać do rondelka i podgrzać. Następnie rozłożyć ja na talerzu na grubość 2 cm. Odstawić do ostygnięcia. Kiedy stężeje pokroić ja w kwadraty i przełożyć je do brytfanny wysmarowanej tłuszczem. Ułoży na niej cebulę pokrojoną w piórka,…

Smażone kuleczki z kaszy gryczanej

Składniki 25 dag kaszy gryczanej 30 dag białego sera 2 jaja łyżka tłuszczu 2 łyżki posiekanej zieleniny 5 dag tartej bułki pieprz sól olej do smażenia Sposób wykonania; Kaszę ugotować według opisu na opakowaniu po czym zemleć ja razem z twarogiem. Wówczas wbić jajka i dodać posiekaną zieleninę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i…

Pasta z twarożku i cebuli

Składniki: papryka cebula ½ pęczka natki pietruszki kostka twarożku odrobina majonezu słodka papryka w proszku Sposób wykonania: Twarożek rozdrobnić widelcem. Następnie paprykę pokroić w drobną kostkę, cebulę i natkę pietruszki posiekać. Dodać jeszcze majonez i całość dokładnie wymieszać aż powstanie konsystencja pasty. Doprawić szczyptą papryki w proszku.

Kasza gryczana prażona

Składniki: 400 g kaszy gryczanej sól 3 łyżki sklarowanego masła Sposób wykonania: Kaszę wrzucić do rondla z rozgrzanym masłem. Cały czas mieszając smażyć około 5 minut. Po tym czasie wlać osoloną wodę (2 razy więcej niż objętość kaszy). Wstawić rondelek z kaszą do garnka z gotującą się wodą pod przykryciem około 30 minut.