Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: karmel

Sos karmelowy

Składniki: 1 szkl cukru 1 szkl wody ¼ kostki masła 1 op śmietanki kremowej kilka kropel esencji waniliowej szczypta soli Sposób wykonania: Do rondelka wlać połowę wody, do której wsypać cukier. Gotować na małym ogniu stale mieszając aby powstał syrop. Wówczas wlać resztę wody i nadal gotować do zgęstnienia. Następnie dodać masło, śmietankę, esencję waniliową …

Gruszki w karmelu cytrynowym

Składniki: 2 gruszki 3 dag cukru sok z 1 cytryny laska wanilii Sposób wykonania: 3/8 l wody razem z 3 dag cukru, wanilią i sokiem z cytryny doprowadzić do wrzenia, wówczas włożyć gruszki obrane i pokrojone na kawałki. Trzymać na małym ogniu około 5 minut. Po tym czasie przełożyć na talerzyki, polewając karmelem.

Ciasteczka na karmelu

Składniki: 10 łyżek cukru ½ l mleka 4 jajka cukier waniliowy szczypta soli Sposób wykonania: Cukier skropić 4 łyżkami wody i rozpuścić na małym ogniu aż powstanie karmel po czym zdjąć go z ognia i przelać do 6 foremek żaroodpornych. Następnie mleko z dodatkiem soli, cukru waniliowego i resztą cukru, doprowadzić do wrzenia. W między…