Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: karasie

Karasie lub płocie z grilla

Składniki: 1 kg sprawionych płoci lub karasi natka zielonej pietruszki 1 łyżeczka ostrej grubo mielonej papryki 1 łyżeczka kurkumy Marynata: ½ szklanki wody 2 rozgniecione ząbki czosnku 2 łyżeczki grubej soli morskiej szczypta otartej z cytryny skórki Sposób przyrządzenia: Ryby sprawić, umyć dokładnie, ponacinać głęboko boki.. Składniki marynaty wymieszać, zalać nią ryby, odstawić na około…

Karasie smażone w śmietanie

Składniki: 1 kg karasi 1 cebula 2 jajka 2 szkl. śmietany 1 szkl. mąki 4 łyżki masła sól łyżka posiekanej natki pietruszki łyżka posiekanego koperku Sposób wykonania: Karasie wypatroszyć i dokładnie oczyścić po czym oprószyć solą. Następnie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas wbić do niej jajka, dokładnie wymieszać. Ryby obtoczyć w mące i…

Karasie smażone z miodem i żurawinami

Składniki: 800 g małych karasi 4 łyżki oleju 2 łyżki mąki 2 szkl. żurawin ¾ szkl. miodu sól Sposób wykonania: Żurawiny rozgnieść widelcem po czym dodać do nich miód. Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do zagotowania, W między czasie wypatroszone karasie , oprószyć solą, potem obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju. Przed pdoaneim…

Karasie lub karp pieczony z grzybami

Składniki: 1 kg ryby 40 dkg grzybów leśnych 3 jajka ½ szklanki śmietany ½ szklanki oleju 2 łyżki mąki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ryby sprawić, dokładnie wyfiletować. Przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mace, usmażyć na złoty kolor. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry, obsmażyć na oleju. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem ułożyć warstwę grzybów, na…

Karasie z grilla

Składniki: karasie sok z cytryny natka pietruszki mąka śmietana sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ryby sprawić, umyć, osuszyć. Bardzo ostrym nożem ponacinać boki ryby w kratkę, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Rozgrzać grilla. Natkę pietruszki drobno posiekać, wymieszać z mąką i w tej mieszance dokładnie obtoczyć ryby. Piec…