Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kapustka

Pikantna młoda kapusta Bok Choy z grilla

Składniki: 4 główki młodej kapusty Bok Choy 4 łyżki posiekanych, prażonych orzechów nerkowca Marynata: 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu chili 2 łyżki oleju 2 łyżki octu winnego 1 łyżka cukru 4 drobno posiekane ząbki czosnku Sposób przyrządzenia: Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Umytą i osuszoną kapustę przekroić wzdłuż na połowę, ułożyć po 2 połówki…

Brukselka z orzechami

Składniki: 50 dkg młodej brukselki 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 2 łyżki posiekanych orzechów nerkowca sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Umytą o osuszoną brukselkę pokroić wzdłuż na połowę lub jeśli są większe na ćwiartki. Rozgrzać w dużej patelni oliwę i masło, dodać brukselkę, smażyć mieszając 5 minut. Dodać przyprawy, przełożyć do salaterki. Przed…

Kurczak duszony w kapuście Dagmary

Składniki: 50 dkg kiszonej kapusty 60 dkg udek z kurczaka 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła 1 kostka rosołowa 2 szklanki wody Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Kapustę pokroić na krótsze kawałki, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, odcedzić. Ponowione zalać wodą i gdy zawrze odcedzić. W międzyczasie w rondlu…

Kapusta brukselka duszona z boczkiem

Składniki: 80 dkg kapusty brukselki 10 dkg wędzonego boczku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, osolić, dodać oczyszczoną kapustę brukselkę, gotować 7 minut, odcedzić. W międzyczasie na patelni obrumienić pokrojone na kawałki plastry boczku, dodać brukselkę, smażyć mieszając 3 minuty. Skorygować smak przyprawami i podawać.

Kapusta duszona z pomidorami i marchewką

Składniki: 50 dkg drobno posiekanej kapusty sok z 1 cytryny 2 pomidory 1 marchewka ½ cebuli 1 łyżeczka mąki pszennej liść laurowy, ziele angielskie wg uznania sól, pieprz, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Rondel lekko rozgrzać, dodać kapustę, podgrzewać mieszając 5 minut. Cebulę i marchew obrać pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę…