Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kalmary

Kalmary w tempurze Reni

Przepis na pyszne chrupiące kalmary w tempurze. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: krążków kalmarów, mąki pszennej i ziemniaczanej oraz jajka. 
 

Składniki:

  • 500 g krążków kalmarów
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl wody
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia

 

Kalmary z marynaty

A teraz przepis dla miłośników owoców morza. Czyli pomysł na marynowane kalmary. Lista zakupów: kalmary, czosnek, oliwa z oliwek, chilii. 
 

Składniki:

  • 1/2 kg kalmarów 
  • 1/2 szkl oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • 1 papryczka chili suszona pokruszona
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
 

Kalmary smażone w cieście Beaty

A teraz przepis dla miłośników owoców morza. Czyli pomysł jak przyrządzić kalmary w cieście. Lista zakupów: kalmary, mąka, jajko i piwo.
 

Składniki:

  • 750 g krążków kalmarów 
  • 1/2 szkl mąki
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 jajko
  • 125 ml jasnego piwa 
  • olej do smażenia 
 

Smażone kalmary Tomka

A teraz przepis dla miłośników owoców morza. Czyli pyszne kalmary w piwnym cieście. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: kalmarów, piwa, mąki oraz oleju do smażenia. 
 

Składniki:

  • 300 g kalmarów
  • 80 g mąki
  • olej roślinny do smażenia
  • 300 ml zimnego piwa
  • 200 g mąki
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • sól 
  • pieprz