Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kabaczki

Kabaczki duszone w śmietanie

Składniki: 2 kabaczki 1 cebula 2 łyżki masła 80 ml słodkiej kwaśnej śmietany ½ pęczka koperku sól pieprz cukier sok z cytryny Sposób wykonania: Oczyszczone kabaczki pokroić w kostkę. Następnie posiekać cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas dodać kabaczki i trzymać na średnim ogniu około 5 minut cały czas mieszając. Po ty czasie zmniejszyć  ogień…

Kabaczki na gorąco z bułką tartą

Składniki: 1 kg kabaczków sól, cukier do smaku 5 dkg masła 1 szklanka bułki tartej Sposób przyrządzenia: Kabaczka umyć, obrać usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Ułożyć na cedzaku i włożyć do naczynia z wrzącą osoloną wodą i gotować 10 minut. Podawać potrawę, polaną zrumienioną tartą bułką i polaną stopionym masłem.

Ciasto z kabaczków

Składniki: 40 dag małych żółtych kabaczków 16 dag mąki 15 dag cukru 9 dag miękkiego masła 7,5 dag śmietany 2 jajka 5 dag orzeszków pinii 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka startego imbiru Sposób wykonania: Masło utrzeć razem z cukrem po czym stopniowo dodawać jajka, śmietanę, imbir, orzeszki oraz startą…

Pasta z kabaczków

Składniki: 6 kg kabaczków 5 cebul 1 pęczek koperku 1 pęczek natki pietruszki Sposób wykonania: Kabaczki pokroić w 2 cm plasterki, które  podsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie kabaczki zemleć w maszynce razem z cebulą, czosnkiem i zieleniną. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem oraz dodać jeszcze olej ze smażenia kabaczków oraz ocet. Cały czas mieszając…

Kabaczki w cieście

Składniki: 1 kg kabaczków 4 łyżki masła ¾  szkl. śmietany Ciasto: 1 ¼ szkl. mąki ¾ szkl. mleka 2 jajka sól Sposób wykonania: Kabaczki obrać po czym pokroić je w plastry, które zalać nie wielka ilością wody i ugotować. W między czasie mąkę wymieszać z żółtkami, mlekiem oraz solą. Na koniec dodać białka ubite na…