Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: k_tajska

Tuńczyk z zielonym mango

Składniki: 2 puszki tuńczyka w zalewie 1 zielone mango 2 łyżki sos rybnego garść orzechów nerkowca 5 łyżek soku z limetki 10 g posiekanych papryczek chili 3 ząbki czosnku 3-4 korzonki kolendry 2 ½ łyżki cukru 1 pęczek kolendry 1 pęczek szczypiorku olej Sposób wykonania: Tuńczyka odsączyć z zalewy i rozgnieść go widelcem. Następnie czosnek…

Makaron smażony z wołowiną

 

Składniki:

  • 150 g mielonej wołowiny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 g makaronu spahetti
  • 3 łyżki oleju ryżowego
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1/2 sloiczka koncnetratu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • szczypta soli
  • pieprz

 

Ryż smażony z ananasem

Składniki: 200 g ugotowanego ryżu na parze 1 łyżka rodzynek 1 plaster ananasa 50 g szynki 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku ½ marchewki 1 cebula szczypta soli szczypta cukru biały pieprz 1 pęczek zielonej cebulki Sposób wykonania: Czosnek posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju, wówczas dodać posiekaną cebulę i marchewkę. Smażyć minutę i wrzucić…