Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: jesiotr

Jesiotr zapiekany z serem

Składniki: 1,5 kg jesiotra 4 ugotowane żółtka 1 ½ szkl. śmietany 1/3 szkl. 35 octu łyżka masła 2 łyżki oleju sok z ½ cytryny ¾ szkl. pokruszonych sucharów 1 szkl. żółtego sera sól pieprz gałka muszkatołowa Sposób wykonania: Jesiotra oprószyć solą i odstawić na 2 godziny. W między czasie żółtka rozetrzeć dodając śmietanę, ocet oraz…

Jesiotr duszony w winie

Składniki: 1 kg jesiotra 2 szkl. białego półwytrawnego wina 1 cytryna 3 łyżki masła sól Sposób wykonania: Jesiotra wypatroszyć i oczyścić po czym zalać go winem. Następnie pokroić cytrynę w plasterki i wrzucić do ryby razem z masłem. Doprawić do smaku solą i trzymać na małym ogniu pod przykryciem.

Jesiotr duszony w białym winie

Składniki: 1 kg jesiotra 1 butelka białego półwytrawnego wina 3 łyżki masła 1 cytryny Sposób wykonania: Rybę oczyścić, zdjąć skórę i pokroić rybę na kawałki. Następnie przełożyć rybę do rondla i zalać ją winem. Dodać jeszcze cytrynę pokrojoną na kawałki oraz masło. Trzymać na ogniu pod przykryciem ok. 15 minut Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs…

Jesiotr w pomidorach

Składniki: 2 kg sprawionego jesiotra 10 pomidorów 3 cebule 4 ząbki czosnku 5 łyżek oleju posiekana natka pietruszki mąka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Sprawionego jesiotra dokładnie umyć i osuszyć. Używając ostrego noża pokroić w poprzek na porcje, przyprawić. Każdą porcję obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, smażyć na nim rybę z obu…

Jesiotr gotowany w bulionie

Składniki: • 6 dużych plastrów łososia Bulion: • ½ cebuli • 1 marchew • 1 łodyga selera • 2 łyżeczki suszonego taragonu • 100 ml wytrawnego wina • sól Sos: • 10 łyek oliwy z oliwek • 4 łyżki soku z cytryny • sól Przygotowanie: W garnku na małym ogniu przez 20 minut. gotuj wszystkie…