Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: jarzyny

Filet z okonia duszony na warzywach

Składniki: 2 kg świeżych filetów z okonia 1 szklanka pokrojonej w cienką słomkę marchewki 1 szklanka pokrojonego w cienką słomkę selera 1 szklanka pokrojonej w cienkie pół plastry cebuli ¼ szklanki pokrojonych w cienkie paseczki suszonych pomidorów 1 łyżeczka posiekanych listków bazylii 2 szklanki esencjonalnego bulionu rybnego (wykorzystać resztki po filetowaniu okoni) 1 szklanka śmietany…

Kalarepka panierowana

Składniki: 3 młode, obrane, pokrojone w plastry kalarepy mąka pszenna 2 jajka bułka tarta sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kalarepki obrać, pokroić w plastry o grubości około 1 cm, przyprawić solą i pieprzem. Jajka zmiksować. Każdy plaster kalarepy obtoczyć dokładnie w mące, zamoczyć w jajku i obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na dobrze nagrzanym oleju po…

Kalarepa pieczona z czosnkiem

Składniki: 1,5 kg młodej kalarepy, obranej i pokrojonej w kostkę 1 łyżka oliwy 2 posiekane ząbki czosnku ocet ryżowy do smaku sól Sposób przyrządzenia: Pokrojoną w kostkę kalarepę przyprawić solą, dodać oliwę i czosnek, wymieszać. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym umieścić kalarepę z dodatkami i piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C.…

Surówka z brokułów Iwony

Składniki: 1 brokuł 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej zielonej natki pietruszki ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich ½ szklanki majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 2-3 ząbki czosnku sok z cytryny sól, biały pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Brokuł umyć, osączyć na papierowym ręczniku, odciąć twarde części łodyg, razem z…