Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: jarzyny

Zupa jarzynowa Pawła

I kolejny przepis na pyszną zupę. Zupa jarzynowa Pawła to nasza dzisiejsza pozycja. Aby ją przygotować będziesz potrzebować: marchewki, ziemniaków, selera i kalafiora. 
 

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • kawałek pietruszki
  • plasterek selera
  • kilka różyczek kalafiora
  • ½ szkl  zielonego groszku
  • 15 strąków fasolki szparagowej
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • 20 ml śmietanki 36%
  • sól
  • pieprz
 

Krem jarzynowy Łucji

Znakomite przepisy na zupy/kremy. Musisz je wypróbować. Dziś przepis na krem jarzynowy Łucji. Przepis zawiera: marchewkę, pietruszkę, kapustę oraz brukselkę. 
 

Składniki:

  • skladniki zamien
  • skladniki zamien
  • 2 l bulionu 
  • 2 marchewki
  • 5 ziemniaków
  • 5 brukselek
  • 1 pietruszka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka lubczyku suszonego
  • kawałek świeżej kapusty białej
  • 50 ml śmietany
  • sól
  • pieprz

Sos jarzynowy z fasolą

Składniki: 10 dag fasoli marchewka pietruszka plaster selera 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka ketchupu 1 szkl wywaru z fasoli sól pieprz cukier Sposób wykonania: Fasolę zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia dodać do fasoli jarzyny i gotować do miękkości. Wówczas całość przetrzeć przez sito. Dodać ketchup i wymieszać. Doprawić do smaku…

Sos jarzynowy Joli

Składniki: 1 szkl bulionu warzywnego 1 plaster selera 1 pietruszka 1 cebula 1 ziemniak 1 marchew 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 łyżka soku cytrynowego sól pieprz cukier Sposób wykonania: Seler, pietruszkę, cebulę, ziemniaka i marchew dokładnie oczyścić i drobno pokroić. Przełożyć warzywa do rondelka po czym zalać je bulionem. Trzymać na małym ogniu…

Pieczeń w jarzynach

Składniki: 2 kg łopatki wołowej 2 łyżki mąki łyżeczka soli 2 łyżki oleju roślinnego torebka zupy cebulowej w proszku łyżeczka bazylii ¾ szkl wody puszka pomidorów patison cukinia Sposób wykonania: Mięso oprószyć mąka oraz solą po czym smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Wówczas zlać nadmiar tłuszczu a dodać zupę w proszku rozpuszczoną w ¾…