Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: jałowiec

Aromatyczny sos jałowcowy

Składniki: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ½ l wody 1 cebula 1 łyżka rozgniecionego jałowca 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Sposób wykonania; Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę po czym rozprowadzić ją wodą i doprowadzić do wrzenia. Wówczas dodać owoce jałowca i posiekaną cebulę. Trzymać na małym ogniu około 30 minut. Po tym…

Jałowcówka

Składniki: 1 l spirytusu 95% ½ kg cukru 1/8 l jałowca ½ l wody Sposób wykonania: Jałowiec rozgnieść po czym zalać go spirytusem i ¾ l wody i odstawić na 7 dni. Po tym czasie przecedzić i a cukier zagotować w ćwierć litra wody i dodać do płynu jałowcowego. Całość dokładnie wymieszać, przelać do butelek…

Ocet jałowcowy Ilony

Składniki: • ocet 2 l • owoce jałowca 50 dag Sposób przyrządzenia: Przebrane wcześniej owoce jałowca proszę dokładnie oczyścić, a następnie połowę z nich rozgnieć, a pozostałe pozostawić w całości. Przełożyć przygotowane w ten sposób owoce do karafki i zalać je octem, następnie odstawić na 5- 7 dni w celu nabrania smaku. Przepis nadesłany na…

Kaczka duszona z czerwoną kapustą

Składniki: kaczka sól pieprz ½ łyżeczki tłuczonego jałowca 1 cebula główka czerwonej kapusty 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina 100 g masła ćwierć łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny kawałek cynamonu 1 goździk Sposób wykonania: Kaczkę natrzeć solą, pieprzem oraz jałowcem i skropić sokiem z  cytryny, odstawić na 2-3 godz. w chłodne miejsce. W między…