Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: jałowcówka

Jałowcówka

Składniki: 40 ml jałowcówki sok z 1 grejpfruta sok z 1 pomarańczy wino musujące listki mięty plasterek pomarańczy Sposób wykonania: Soki wymieszać z jałowcówką. Przelać do szklani i uzupełnić winem musującym. Udekorować plasterkiem pomarańczy i listkami mięty.

Jałowcówka

Składniki: 1 l wódki 20 suszonych jagód jałowca 1 łyżka cukru Sposób wykonania: Jagody zalać wódką. Następnie cukier rozpuścić w 1 łyżce wrzątku, ostudzić i dodać do wódki. Wymieszać, szczelnie zakręcić i odstawić na kilka tygodni. Po tym czasie przefiltrować przez watę i przelać do butelek. Zakorkować i odstawić na 2-3 miesiące.

Likier korzenny

Składniki: 3 dag migdałów 50 ml jałowcówki 3 dag kminku 20 dag cukru szczypta szafranu, kory cynamonu, goździków, suszonej mięty 200 ml wody źródlanej 600 ml winiaku Sposób wykonania:Sparzane i obrane migdały pokroić po czym zalać je jałowcówką.Następnie przełożyć je do gęsiorka, dodać pozostałe przyprawy razem z miętą.W między czasie wodę doprowadzić do wrzenia z…