Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: jaja

Biwakowe śniadanie

Składniki: 5 obranych, pokrojonych w plastry ziemniaków sól 50 dkg surowego, chudego boczku 5 jajek 1 łyżka oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry o grubości około 5 mm, zalać osoloną wodą, odstawić na 12 godzin. Najlepiej zrobić to wieczorem. Przed przyrządzeniem ziemniaki odcedzić, pozostawić na sicie aby dokładnie obciekły. Na…

Jajka z pikantnym farszem

Składniki: 12 ugotowanych na twardo jajek drobno posiekany szczypiorek Farsz: 2/3 szklanki majonezu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mielonego curry ½ łyżeczki musztardy w proszku ¼ łyżeczki mielonego pieprzu ¼ łyżeczki soli Sposób przyrządzenia: Jajka obrać, przekroić wzdłuż na połówki, usunąć żółtka. Żółtak wymieszać z pozostałymi składnikami, dokładnie utrzeć. Farszem napełniać wgłębienia pozostałe…

Jajka faszerowane paluszkami krabowymi

Składniki: 12 ugotowanych na twardo jaj posiekana natka pietruszki Farsz: 2 szklanki drobniutko posiekanych paluszków krabowych 1 szklanka majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny ½ łyżeczki sosu sojowego ½ łyżeczki zgniecionego w prasce czosnku 1 łyżeczka sosu Tabasco Sposób przyrządzenia: Jajka obrać, przekroić wzdłuż na połówki, usunąć żółtka. Żółtak wymieszać z pozostałymi składnikami, dokładnie utrzeć.…

Kalarepa z czosnkiem, cebulą i jajkami smażona

Składniki: 2 duże kalarepy obrane i pokrojone w słupki 2 jajka 1 łyżka oleju 2 duże posiekane ząbki czosnku ½ czerwonej cebuli pokrojonej w pół plastry sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Jajka wymieszać z przyprawami. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, mieszając smażyć 1 minutę, dodać pokrojoną w cienkie słupki kalarepę, smażyć kolejne 5…