Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: jagnię

Comber jagnięcy pychotka

Składniki comber z młodego barana ( wraz z górną częścią żeberek ) 1 szklanka octu 10% 2 szklanki wody ¼ kostki masła 1 kostka rosołu z drobiu Knorr zielona fasolka szparagowa pomidory 2 cebule sól, pieprz Marynata: ½ szklanki oliwy sok cytryny ½ szklanki utartej marchewki ½ szklanki utartej pietruszki ½ szklanki utartego selera 2…

Comber jagnięcy z cebulką i młodymi kartofelkami

Składniki: 1kg combra jagnięcego 750g młodych kartofelków 400g młodych cebulek 30g smalcu 3 łyżki oliwy kilka gałązek świeżego rozmarynu kilka listków świeżej szałwii kilka liści laurowych sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Comber pokroić w kawałki. Umyć, osuszyć. Cebulki obrać, połowę z nich pokroić w cienkie plasterki. Młode kartofelki umyć i wytrzeć szorstką ściereczką. Nie obierać. Rynienkę…

Gicz jagnięca z grila

Składniki: 4 świeże golonki jagnięce (po ok.300 g), 1 ½ szklanki wytrawnego wermutu, 1 ½ szklanki oleju słonecznikowego, 2 łyżki soku cytrynowego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, po łyżeczce ostrej papryki, estragonu i bazylii, sól, czarny pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Umyte pozbawione błon i tłuszczu osuszone golonki włożyć na cztery godziny do zalewy zrobionej…

Saltkjöt – solona jagnięcina

Skład: 1 1/2 kg jagnięcej łopatki 1/2 kg soli 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka saletry do peklowania mięsa Sposób przyrządzenia: Pociąć mięso w duże kawałki, odciąć nadmiar tłuszczu. Mięso umyć i osuszyć. Wymieszać ze sobą sól, cukier i saletrę. Mięso obtaczać w tak przygotowanej mieszaninie, położyć je na dnie, wysypanej również mieszanką peklującą, miski. Kawałki…

Szaszłyki z jagnięciny

Składniki: – 1 kg jagnięciny lub polędwicy wolowej, – 4 kawałki cytryny, – sałatka (sałata, pomidory, ogórki, oliwki), – sos do sałatki, lub ugotowany ryż. Marynata jogurtowa (opcja 1): – 150 g naturalnego jogurtu, – 4 łyżki soku cytrynowego, – 1 łyżka oliwy, – 1 łyżeczka rozmarynu lub majeranku, – sól, pieprz. Marynata cytrynowo-olejowa (opcja…