Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: jabłkowy

Pianka z migdałami

Składniki: 3 duże kwaśne jabłka 4 łyżki wody 1 łyżka cukru /do duszenia jabłek/ 1 białko łyżeczka cukru łyżka płatków migdałowych Sposób przyrządzenia: Jabłka umyć, obrać i pokroić na cząstki, udusić z łyżką cukru i wodą. Nałożyć do żaroodpornych miseczek. Białko ubić na sztywną pianę, posypać łyżeczką cukru, posypać płatkami migdałowymi i zapiec.

Jabłka z bitą śmietaną

Składniki: ½ kg jabłek 3 łyżki cukru 4 łyżki soku jabłkowego łyżeczka masła 5 dkg posiekanych migdałów 20 dkg bitej śmietany 5 dkg rodzynek Sposób przyrządzenia: Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić. Dodać 2 łyżki cukru, sok jabłkowy i ostrożnie dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż będą miękkie. Schłodzić. Zrumienić masło lub…

Słodki sos porzeczkowy

Składniki: 25 dkg porzeczek szklanka mleka łyżka mąki ziemniaczanej Sposób przyrządzenia: Owoce oczyścić i opłukać. Zalać wodą, gotować i przetrzeć na sicie. Dodać cukier. Mąkę wymieszać z częścią mleka. Resztę mleka zagotować, połączyć z mąką i przetartym musem owocowym. Zagotować, następnie ostudzić, podawać do gofrów.

Jabłkowe masło

Składniki: 20 obranych, pozbawionych gniazd nasiennych jabłek 1 szklanka soku jabłkowego 2 łyżki wódki 1 łyżka mielonego cynamonu 1 łyżeczka esencji waniliowej ½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej szczypta mielonych goździków 2 ziarna ziela angielskiego 1 szklanka cukru 2 łyżki soku z cytryny Sposób przyrządzenia: Jabłka rozdrobnić. W rondlu o grubym dnie połączyć wszystkie składniki, doprowadzić…