Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: jabłkowy

Kasza manna z bananami

Składniki: 1 dojrzały banan 1 szklanka soku jabłkowego 2 szklanki kaszy manny 2, 5 szklanki wody 1 łyżeczka cukru pudru Sposób przyrządzenia: Kaszę mannę wymieszać z wodą, gotować mieszając 5 minut, schłodzić. Banana obrać, pokroić. Ugotowaną mannę i pozostałe składniki zmiksować w blenderze, wyłożyć do miseczek i podawać. Deser można uatrakcyjnić dodając posiekane migdały, rodzynki…

Pikle z rabarbaru

Składniki: 50 dkg oczyszczonych łodyg rabarbaru 2 łyżeczki nasion gorczycy 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu Marynata: 1 szklanka octu jabłkowego 1 szklanka wody 1 szklanka cukru 3 cm kawałek imbiru pokrojony w plastry ½ łyżeczki soli Sposób przyrządzenia: Łodygi rabarbaru pociąć na długość odpowiednią do słoików. Składniki marynaty doprowadzić do wrzenia, gotować aż cukier się rozpuści.…

Kabanosy w słodko ostrej glazurze

Składniki: 50 dkg kabanosów pokrojonych 2,5 cm kawałki ¾ szklanki brązowego cukru 1 szklanka soku jabłkowego 2 łyżki musztardy 2 drobno posiekane ząbki czosnku szczypta chili     Sposób przyrządzenia: W dużej patelni lekko skarmelizować cukier, dodać sok jabłkowy, musztardę, czosnek i chili. Powoli gotować aż cukier się rozpuści, dodać kabanosy i podgrzewać aż odparuje ¾ sosu. …

Chrupiące jabłka

Składniki: 5 kwaśnych jabłek 1 szklanka cukru ½ szklanki płatków owsianych ½ szklanki mąki ½ kostki masła 1 łyżeczka cynamonu Sposób przyrządzenia: Jabłka umyć, obrać i pokroić plastry. Włożyć do żaroodpornego naczynia. Zmieszać cukier, płatki owsiane, mąkę, masło i cynamon. Tak przygotowane składniki wyłożyć na jabłka i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni…