Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: grzybowe

Koźlaki apertyzowane

Składniki: 1 kg kożlaków 10 dag soli Sposób wykonania: Grzyby dokładnie oczyścić i osuszyć. Następnie pokroić na mniejsze kawałki, które oprószyć solą. Odstawić na bok na 24 godziny. Po tym czasie odsączyć z nadmiaru puszczonego soku i przełożyć grzyby do słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 30 minut. Przechowywać  w ciemnym i chłodnym miejscu. Natomiast przed…

Grzyby z orkiszem

Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 2 ząbki czosnku gruboziarnista sól 300 g grzybów ¼ szkl wytrawnego sherry 2 szkl ugotowanego orkiszu Sposób wykonania: Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną cebulę oraz czosnek. Oprószyć sola i smażyć około 5 minut. Po tym czasie dodać grzyby  i trzymać na ogniu kolejne 5 minut. Następnie wlać…

Grzyby mun duszone z porem

Składniki: 50 g suszonych grzybów mun 1 por 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu czosnkowego z miodem 2 łyżki oliwy z oliwek odrobina sambalu Sposób wykonania: Oczyszczone grzyby wrzucić do wrzątku i odstawić na około 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie odcedzić, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie pokrojonego pora…

Grzyby duszone w ziołowym sosie

Składniki: ½ kg świeżych grzybów 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła 2 cebule 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka miodu 2 łyżki gęstej śmietany szczypta mielonego ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, wówczas dodać drobno pokrojone grzyby i trzymać…