Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: grzaniec

Piwo grzane z miodem i rumem

Składniki: 1 l jasnego mocnego piwa 5 goździków szczypta startej gałki muszkatołowej szczypta kardamonu szczypta cynamonu 100 ml jasnego  rumu 2 łyżki miodu Sposób wykonania:Piwo wymieszać z przyprawami po czym podgrzać.Następnie lekko ostudzić i połączyć z miodem oraz rumem.Podawać na ciepło.

Grzaniec z rodzynkami i migdałami

Składniki: 1 l czerwonego wina 10 dag rodzynek 10 dag migdałów 1 op. cukru waniliowego ½ łyżeczki zmielonego kardamonu kawałek cynamonu 2 łyżki brązowego cukru 50 ml winiaku Sposób wykonania:Wini podgrzać na małym ogniu z dodatkiem cukru waniliowego, migdałów, rodzynek, kardamonu oraz cynamonu.Trzymać na malutkim ogniu około 10 minut.W między czasie do rondelka wsypać cukier…

Staropolski grzaniec

Składniki: 750 ml czerwonego wytrawnego wina 3-4 goździki szczypta cynamonu 1-2 łyżki miodu 2 żółtka 1 łyżka cukru Sposób wykonania:Wino podgrzać pod przykryciem z dodatkiem cynamonu i goździków (nie doprowadzić do wrzenia).Następnie wyjąć goździki a dodać miód.Dokładnie wymieszać.Żółtka utrzeć razem z cukrem na puszystą masę po czym włożyć do garnka z gorącą wodą.Wlewać do żółtek …

Na mrozy

Składniki: piwo jasne min 12% ekstraktu – 1litr kilka gożdzików aromat rumowy lub waniliowy grzaniec galicyjski 150 ml lub wisniowka 'cherry cordial’ 100 ml plasterek cytryny Sposób przygotowania:Wlać do 2 kufli najlepiej glinianych, po połowie grzańca lub wisniówki wrzucić gozdziki + 2-3 krople aromatu. Uzupełnić piwem po ściance (piana minimalna) mikrofala ( 900W) – 1.45…

Grzaniec

Składniki:  ¾ litra słodkiego wina typu cherry ( ale nie likieru) ½ litra jasnego, łagodnego piwa pól łyżeczki cukru waniliowego, kilka goździków Przygotowanie:  Wszystkie składniki podgrzać, nie doprowadzając do zagotowania. Dodac 30 ml. rumu. Dobrze wymieszać, natychmiast rozlać do kubków.