Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: grzaniec

Grzane piwo z żółtkiem

Składniki: 1 l jasnego piwa cynamon 3 żółtka 2 łyżki cukru goździki Sposób wykonania: Do piwa wrzucić cynamon oraz goździki i doprowadzić do wrzenia, wówczas szybko zdjąć z ognia. Natomiast żółtka utrzeć z dodatkiem cukru po czym nie przerywając mieszania wlewać stopniowo gorące piwo. Całość ubić aby się spieniło. Podawać gorące.

Grzaniec z wina

Składniki: 1 butelka białego wina 2 butelki czerwonego wina 200 g cukru 5 goździków 1 laska cynamonu Sposób wykonania; Do garnka wlać białe i czerwone wino. Wrzucić cukier, goździki oraz cynamon. Całość podgrzewać na małym ogniu. Wówczas rozlać do szklanek. Podawać gorące.

Grzane piwo

Składniki 6 butelek jasnego piwa 10 dag cukru 1 kawałek cynamonu 10 goździków 2 łyżki skórki pomarańczowej smażonej w syropie Sposób wykonania: Do 1 l piwa dodać goździki, cukier, cynamon oraz skórkę pomarańczową. Trzymać na ogniu około 7 minut. Po tym czasie całość przecedzić i wlać resztę piwa, wymieszać i podgrzać.

Grzaniec rumem pachnący

Składniki: 4 szklanki czerwonego słodkiego wina 4 szklanki wody niegazowanej 2 kieliszki rumu 2 cytryny pokrojone na ćwiartki 1 łyżeczka cynamonu 8 łyżeczek kawy rozpuszczalnej cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Wino, wodę, kawę i cynamon dokładnie wymieszać, podgrzać. Wlać do szklanego naczynia, wystudzić, dodać rumu. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotowy napój przelać do wysokich szklanek. Do…

Grog piwny

Składniki: 1 ½ l jasnego piwa 15 dag cukru 100 ml jasnego rumu laska wanilii Sposób wykonania:Piwo podgrzać ale nie doprowadzić do wrzenia, wówczas wsypać cukier.Podgrzewać do momentu, aż się rozpuści, po czym dodać rum oraz pokrojona laskę wanilii.Trzymać jeszcze przez chwilę na ogniu.Przed podaniem usunąć wanilię.