Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: grilla

Marynata do żeberek na grilla

Składniki: ½ szklanki ostrej musztardy ½ szklanki ostrego keczupu 1 łyżeczka tabasco 3 ząbki czosnku 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki brązowego cukru ½ szklanki soku z cytryny Sposób przyrządzenia: Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W szklanej miseczce wymieszać czosnek z pozostałymi składnikami marynaty. Dodać do żeberek i odstawić na kilka godzin.  Grillować.

Marynata do potraw z dziczyzny

Składniki: 1 opakowanie jogurtu naturalnego 6-7 ząbków czosnku pokrojonego w plasterki zioła/tymianek, rozmaryn/ Sposób przyrządzenia: Do szklanej salaterki wlać jogurt naturalny około 1/2 litra, dodać świeże zioła ,tymianek i rozmaryn. Czosnek obrać i pokroić w plasterki delikatnie wymieszać z jogurtem i mięsem z dziczyzny. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Piec na grillu.

Marynata do mięsa wołowego na grilla

Składniki: 1 słoiczek ostrej musztardy zioła / rozmaryn, tymianek / 5-6 ząbków czosnku pokrojonego w plasterki Sposób przyrządzenia: W miseczce wymieszać musztardę, obrany i pokrojony w plasterki czosnek i zioła. Marynatą wysmarować mięso wołowe i odstawić na kilka godzin. Przed pieczeniem na grillu usunąć nadmiar musztardy.

Marynata do grillowanej karkówki z żurawiną

Składniki: ½ szklanki suszonej żurawiny 5-6 ząbków czosnku obranego i pokrojonego w plasterki sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek Sposób przyrządzenia; W miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty, dodać mięso wieprzowe i odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Marynata ma oryginalny smak. Mięso skropić oliwą z oliwek.  Piec na rozgrzanym grillu.