Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: grejpfruty

Sałatka z grejpfrutów, papryki i ananasa

Składniki: 2 grejpfruty 20 dag kukurydzy z puszki 2 strąki marynowanej czerwonej papryki 2 krzaki ananasa 2 łyżki oleju sok z ½ cytryny łyżeczka musztard sól pieprz Sposób wykonania: Obrane grejpfruty podzielić na cząstki, paprykę pokroić w paseczki, ananasa w kostkę a kukurydze odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Następnie olej wymieszać…

Sałatka z szynką i grejpfrutem

Składniki: 15 dag szynki 15 dag sera salami 2 grejpfruty 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich 4 listki cykorii Sos: 5 łyżek majonezy 3 łyżki jogurtu naturalnego ½ łyżeczki cukru pudru sól pieprz Sposób wykonania: Majonez wymieszać z jogurtem i doprawić do smaku cukrem pudrem, solą oraz pieprzem. Następnie miąższ grejpfruta pokroić w kostkę a szynkę…

Pieczone grejfruty z muscovado

W sumie to sposób podania owoców – inaczej niż zwykle. Ale tak przyrządzone grejpfruty są pyszniutkie a skaremlizowany cukier na wierzchu – poezja:)

Składniki:
• grejfrut 1 cały owoc
• cukier trzcinowy muscovado jasny 4 łyżeczki

Sposób przyrządzenia:
Owoc kroimy na pół, ostrym nożem nacinamy miąższ odsuwając go lekko od tej białej błonki- chodzi o to aby nam łatwiej było później jeść łyżeczką. Połówki układamy na blaszce i posypujemy dwoma łyżeczkami cukru muscovado . Wkładamy do gorącego piekarnika (220’c) i pieczemy około 10 minut. Wyjmujemy ostrożnie i lekko studzimy, podajemy jeszcze ciepłe ale nie gorące.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa

Kraby w grejpfrutowych kielichach

Składniki: 1 puszka krabów 2 grejpfruty 2łyzki śmietany pieprz Sposób wykonania: Grejpfruty, przeciąć na pół po czym delikatnie wydrążyć miąższ aby nie uszkodzić skórki. Następnie miąższ pokroić na kawałki, które przełożyć do salaterki. Odsączone kraby dodać do grejpfruta, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem. Polać jeszcze sokiem wyciśniętym z cytryny i ponownie wymieszać. Powstałą masą…