Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: gotowany

Karp gotowany w warzywach

Składniki: karp ½ kg ziemniaków 1 duża marchewka 100 ml sosu sojowego 5 łyżek cukru Sposób wykonania: Karpia sprawić, pokroić w małe dzwonka. Ziemniaki obrać, oczyścić marchewkę, pokroić  w grube plastry. Zagotować ¾ litra wody, wrzucić ziemniaki i marchewkę, oraz dzwonka karpia. Gotować na małym ogniu. Wsypać cukier i wlać sos sojowy, gotować na małym…

Brokuł pachnący cytryną

Składniki: 1 duży brokuł 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Brokuł podzielić na różyczki, dokładnie wypłukać. W rondlu różyczki brokułu zalać wrzątkiem, gotować 5 minut, odcedzić. Masło rozgrzać na patelni, dodać sok z cytryny i otartą z cytryny skórkę, wymieszać. Brokuł odcedzić, przyprawić solą…

Risotto z kurczakiem i warzywami Iwony

Składniki: 2 szklanki ryżu czerwona i żółta papryka 4 pomidory 2 marchewki ½ szklanki groszku konserwowego 30 dkg piersi z kurczaka olej sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić w kostkę, rozgrzać 2 łyżki  oleju, dodać ryż i smażyć 3-4 minuty. Wlać 3 szklanki gorącej wody, mieszać i gotować 15 minut. Pierś z…

Ryż z kiwi i konfiturami z wiśni Iwony

Składniki: 1 ½ szklanki wyprażonego ryżu ½ szklanki śmietany kremówki 2 łyżki siekanych orzechów włoskich 2 łyżki  siekanych orzechów laskowych 2 łyżki siekanych migdałów 4 kiwi 10 dkg daktyli 1 winne jabłko sok z cytryny kieliszek koniaku 2-3 łyżki konfitury z wiśni Sposób przyrządzenia: Uprażone na patelni orzechy i migdały wymieszać z ryżem, skropić koniakiem.…