Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: frutti di mare

Sałatka z krewetek.

Składniki: 1 opakowanie mrożonych krewetek koktailowych sok z cytryny 1 czerwona surowa papryka 20 dag żółtego sera 3 jajka na twardo 1 jabłko 1 pęczek koperku majonez sól pieprz cayenne Sposób przyrządzenia: Zamrożone krewetki skropić sokiem z cytryny,zostawić do rozmrożenia.Odlać sok.Paprykę,jajka i jabłko pokroić w kostkę.Ser zetrzeć na grubych oczkach.Posiekać koperek.Wszystko wymieszać z majonezem,doprawić solą…

Aromatyczne małże gotowane w woku.

Składniki: 2 kg żywych małży najlepszego gatunku oliwa 2 ząbki czosnku drobno krojone 3 łodygi cytrynowej trawy, obranej ze skorki i drobno krojonej 2 papryczki chili (ostre) 3 łyżki drobno siekanego świeżego imbiru 2 garście liści siekanej natki kolendry 1 łyżeczka oliwy sezamowej sól i świeżo mielony pieprz 3 zielone cebulki sok z 3 limonek…

Małże z cykoria i pomidorami.

Skład: 4 kg małży 200ml białego, wytrawnego wina 100ml madery 3 pomidory 2 cykorie tymianek, sól i pieprz Sposób przyrządzenia: Pokroić pomidory i cykorie w kostkę. Małże gotować na silnym ogniu, pod przykryciem, w małej ilości wody z winem, maderą przyprawami i cykoria ( trochę zostawić do dekoracji ). Gdy małże zaczynają się otwierać, wrzucić…

Sałatka morska.

Skład: 200 g krewetek 300 g małży 200 g kalmarów 1 mała ośmiornica 300 ml oleju 400 g ryżu 1 cebula sól, pieprz, zielona pietruszka Sposób przygotowania: Wymyć dokładnie owoce morza i ugotować każde osobno. Sosy z krewetek i małż zachować. Cebulę zetrzeć. 2/3 oleju rozgrzać na patelni. Owoce morza pokroić na drobne kawałki i…

Sałatka morska

Skład: – 200 g krewetek – 300 g małży – 200 g kalmarów – 1 mała ośmiornica – 300 ml oleju – 400 g ryżu – 1 cebula – sól, pieprz, zielona pietruszka   Sposób wykonania: 1. Wymyć dokładnie owoce morza i ugotować każde osobno. Sosy z krewetek i małż zachować. 2. Cebulę zetrzeć. 2/3…