Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: francja

Mule po francusku

Składniki: łyżka oliwy z oliwek cebula 2 łyżki zmiażdżonego czosnku puszka pomidorów ½ szkl posiekanej natki pietruszki 1 szkl wytrawnego czerwonego wina pieprz 2 kg małży Sposób wykonania: Posiekaną cebule i czosnek przesmażyć na rozgrzanej oliwie. Wówczas dodać pomidory, rozgnieść je łyżką [p czym dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki oraz pieprz do smaku. Trzymać na…

Filet ze szczupaka na sposób Francuski

Składniki: 80 dkg filetów ze szczupaka 5 dkg mąki pszennej 5 dkg mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 posiekany ząbek czosnku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mąki wymieszać z solą i pieprzem. Filety podzielić na porcje. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Porcje…

Hash z pastrami

Składniki: 4 łyżki masła 25 dag pastrami ½ szkl. posiekanej cebuli ½ szkl. pokrojonej w kostkę zielonej papryki 1 upieczony ziemianek 1 łyżeczka sosu Worcester sól pieprz Sposób wykonania:Na dobrze rozgrzane masło wrzucić posiekane pastrami, cebulę oraz paprykę.Całość wymieszać i trzymać na ogniu ok. 5 minut.Następnie dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę oraz sos Worcester.Dokładnie wymieszać…

Slimaki winniczki w piwie

Składniki:

  • 4-5 filiżanek bulionu drobiowego
  • 2 posiekane cebule
  • 3 pokrojone marchewki
  • 2 drobno pokrojone łodygi selera
  • natka
  • 1 obrana i posiekana rzepa
  • 1/4 filiżanki masła
  • 1 listek laurowy
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 2 filiżanki ciemnego piwa
  • winniczki (6 na osobę)
  • mielony pieprz
  • świeży rozmaryn i szałwia do dekoracji