Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: flip

Flip z ginem

Składniki: 40 ml winiaku 40 ml ginu 1 łyżeczka cukru 1 żółtko jajka kostki lodu 1 łyżeczka mielonej kawy Sposób wykonania: Do shakera wlać winiak oraz gin. Dodać cukier, żółtko, kawę oraz kostki lodu. Całość dokładnie wymieszać i przelać do szklanki.

Filip rumowy

Składniki:• rum 50 ml• śmietanka 25 ml• mleko 40 ml• miód 1 łyżeczka • żółtko surowe 1 sztuka• orzechy włoskie 1-2 sztuki Sposób przyrządzenia:Wymieszać wszystko w shakerze. Podawać w kieliszku do wina, na wierzchu ozdobnie posypać zmielonymi orzechami, dodać słomkę. Lekko schłodzić. Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa

Owocowy flip

Składniki: – 20 ml wiśniówki – 40 ml białego wina – 1 łyżeczka cukru – 1 żółtko – 4-5 wisienek lub świeżych truskawek – szczypta cynamonu Przyrządzić w szeikerze lub mikserze, ubijając do spienienia odcedzić od lodu. Dekorować warstwą owoców na wierzchu, oprószyć cynamonem. Podawać w wysokim kieliszku do wina, ze słomką i łyżeczką.

Miodowy flip

Składniki: – 40 ml rumu – 20 ml śmietanki – 50 ml mleka – 1 łyżeczka miodu – 1 zółtko – 2 orzechy włoskie Przyrządzić w szeikerze, odcedzić od lodu. Podawać w kieliszku do wina po oprószeniu tartymi orzechami. Podwać ze 2 słomkami.

Kawowy flip

Składniki: – 20 ml brandy – 20 ml likieru kawowego – 20 ml naparu kawy – 1 żółtko – 1 łyżeczka cukru – szczypta gałki muszkatołowej Przyrządzić w szeikerze, odcedzić od lodu. Podawać w dużym kieliszku cocktailowym po oprószeniu tartą gałką muszkatołową. Podwać ze słomką.