Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: filety z pstrąga

Pstrąg lub łosoś z grilla w jeżynowej glazurze

Składniki: 6 porcji filetów z pstrąga (po około 20 dkg każda) oliwa Glazura: 2 szklanki jeżyn leśnych lub jeżyn amerykańskich 1 łyżeczka świeżo utartego imbiru mielone chili do smaku sok z jednej cytryny 1 łyżeczka brązowego cukru sól i pieprz mielony do smaku Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki glazury zmiksować, przecedzić. W małym rondlu podgrzewać aż…

Pstrąg schowany w zupie pieczarkowej

Składniki: 1 pstrąg 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka imbiru 1 cebula 2 plasterki słoniny 5-6 pieczarek 2 ząbki czosnki 1 kawałek selera 5-6 łyżek oleju ¾ l rosołu ½  kostka rosołowa 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego Sposób wykonania: Wypatroszoną rybę oprószyć solą oraz imbirem i odstawić na 30-60 min. W między czasie…

Wigilijny pstrąg w sosie kaparowo cytrynowym

Składniki: 2 duże filety z pstrąga lub łososia ze skórą 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka kaparów lub opcjonalnie zielonego pieprzy z zalewy 1 mała cytryna, dokładnie obrana i podzielona na segmenty sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Rybę umyć, osuszyć. Każdy filet naciąć…

Wigilijny pstrąg z ryżem na pomarańczach

Składniki: 50 dkg filetów z pstrąga 1 szklanka ryżu 1 czerwona cebula 2 pomarańcze sok cytrynowy olej masło sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Filety z pstrąga skropi sokiem z cytryn, przyprawić, odstawić na 30 minut. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie, odcedzić, odstawić w ciepłe miejsce. Cebulę obrać, pokroić w plastry, podzielić na pierścienie. Pomarańcze…