Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: filety z karpia

Karp gotowany w cebuli

Składniki: 1 karp 4 cebule liść laurowy ziele angielskie pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Karpia dokładnie wypatroszyć i oczyścić, usuwając Pełty, ogon i głowę. Następnie odcięta głowę przełożyć do rondla, zalać osoloną woda i ugotować. Wówczas dodać do niej obraną cebulę oraz karpia podzielonego na porcję. Wrzucić jeszcze liść laurowy, pieprz oraz…

Karp duszony z papryką

Składniki: 150 g filetu z karpia 1/2 papryki cebula sól papryka w proszku ostra Sposób wykonania: Karpia pokroić w dzwonka, które oprószyć solą. Nastepnie paprykę pokroić w paski a cebulę posiekać. Posypać papryką w proszku oraz solą. Całość dokałdnie wymieszać i rozłożyć na dzwonkach karpia. Podlac odorbiną wody i dusić około 20 minut na małym…

Karp z kawałkiem masła

Składniki: 1,5 kg karpia 2 jaja 5 łyżek mąki 6 łyżek drobno utartej bułki cytryna 1/2 kostki masła lub margaryny sól, biały pieprz Sposób wykonania: Rybę pokroić na dzwonka, które oprószyć solą, pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie dzwonka oprószyć mąką i obtoczyć w roztrzepanych…

Karp duszony z warzywami w piwie z miodem

Składniki: 1 kg filetów z karpia 5 dkg masła 2 cebule 1 korzeń pietruszki 2 marchewki 1 łyżeczka miodu ½ szklanki jasnego piwa sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone filety pokroić na porcje. Warzywa obrać, cebulę pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę w cienkie słupki. W rondlu rozpuścić masło, dodać warzywa, smażyć mieszając…

Karp z kminkiem

Składniki: 1 karp około 1 ½  kg 5 dkg słoniny 7 dkg masła 2 łyżki mąki 2 łyżeczki sproszkowanego kminku ½ szklanki rosołu rybnego natka pietruszki kilka plasterków cytryny Sposób przyrządzenia: Rybę oczyścić, wypatroszyć, umyć odfiletować. Połówki karpia naciąć w kilku miejscach i nacięte miejsca posypać  zmielonym kminkiem, a następnie obtoczyć w mące. W rondlu…