Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: filety z indyka

Filet z indyka w miodowo cytrynowym sosie

Składniki: 1 filet z piersi indyka Glazura: 3 łyżki oleju 3 łyżki miodu 2 łyżki masła 2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku 1 łyżka musztardy 1 szklanka białego wina sok z 1 cytryny 1 łyżeczka otartej z cytryny skórki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W niedużym rondlu rozgrzać masło, dodać czosnek, smażyć 1 minutę, dodać pozostałe składniki…

Filet z indyka z wermutem

Składniki: 1,5 piersi z indyka 3 łyżki masła 4 plasterki wędzonego boczku 50 ml wermutu sól pieprz Sposób wykonania: Piersi oprószyć solą oraz pieprzem po czym obsmażyć na rozoranym maśle, wówczas przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego.  Na patelnie po smażeniu wlać 5 łyżek wody, zagotować i polać mięso. Następnie obłożyć mięso plasterkami boczku i zalać…

Grillowany stek z indyka z warzywami

Składniki:

  • 1,5 kg filetu z indyka (piersi)
  • 3 średnie cukinie pokrojone w 0,5 cm plastry
  • 1 duża czerwona cebula pokrojona w 0,5 cm plastry

Marynata:

  • 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
  • 2 szklanki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka posiekanych, ulubionych ziół
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
  • sól do smaku

Zrazy indycze z papryką

Składniki: • 600 g piersi z indyka • 300 g wędzonego boczku • łyżka soku z cytryny • łyżka oleju • łyżka masła • sól • pieprz Nadzienie: • 200 g pieczarek • 1 strąk czerwonej papryki • 1 strąk zielonej papryki • 4-6 łyżek ugotowanego ryżu • łyżka posiekanej bazylii • 2-3 ząbki czosnku…

Pieczony filet z indyka

Składniki: 1 kg filetu z indyka 5 dużych ząbków czosnku 1,5 łyżki papryki 1 łyżka oleju pieprz Sposób przyrządzenia: Filet z indyka zamoczyć na 4 godziny w bardzo mocno posolonej wodzie, obsączyć osuszyć. Ostrym nożem nacinać mięso i w każde nacięcie włożyć ½ ząbka czosnku. Paprykę wymieszać z olejem i pieprzem. Tak przygotowaną pastą natrzeć…