Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: filety z flądry

Saskimi z flądry

Składniki: 25 dag fileta z flądry 1 szalotka ½ łyżeczki posiekanej papryczki jalapeno 1 łyżeczka kolendry 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka soku z limonki ½ łyżeczki oleju sezamowego Sposób wykonania: Rybę pokroić w bardzo cienkie plasterki, które ułożyć na talerzu tak aby lekko zachodziły za siebie. Następnie posiekaną szalotkę zmiksować razem z papryczką, kolendrą,…

Flądra z kalarepką

Składniki: 600 g filetów z flądry sok i starta skórka z 1 cytryny 2 kalarepki z listkami 1 mała cebula 3 łyżki posiekanej natki pietruszki ćwierć szkl. białego wytrawnego wina ćwierć szkl. śmietany 3 łyżki masła sól pieprz   Sposób wykonania: Filety skropić sokiem z  cytryny i oprószyć solą pieprzem oraz starta skórką z cytryny,…

Flądra z kaparami i orzeszkami

Składniki: 4 flądry 2 łyżki orzechów piniowych 2 łyżki kaparów z zalewy 1 łyżka oliwy pół cytryny 100 g. liści szpinaku łyżka masła ząbek czosnku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Flądry ułożyć w naczyniu żaroodpornym ,skropić oliwą i sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Pięć…

Flądra z grzybami

Składniki: 1 flądra 30 dkg grzybów 10 dkg wędzonego boczku 1 łyżka masła zielony koperek 2 cebule 1 – 2 cytryny 10 łyżek soku cytrynowego mąka pszenna sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Flądrę umyć, osuszyć. Turz za głową na zewnętrznej stronie ryby podciąć nożem skórę i używając siły usunąć ją. Rybę wypatroszyć, usunąć oczy i…

Rolady z flądry z krabowym farszem

Składniki: 6 dużych filetów z flądry sok z cytryny ½ szklanki majonezu sól, pieprz Farsz: 2 szklanki chleba pokrojonego w kostkę o boku 1 cm 1 pokrojona w kostkę cebula 1 zielona, obrana ze skóry i pokrojona w kostkę papryka 8 paluszków krabowych 3 łyżeczki masła Sposób przyrządzenia: Rybę umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny,…