Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dzikie ptactwo

Kuropatwy na grzankach

Skład: 2 kuropatwy i oddzielnie ich wątróbki, 2 grzanki z pszennego chleba, 4 plasterków tłustej, surowej szynki, 40 g masła i dodatkowo 20 g masła na grzanki, 2 liście laurowe, 2 gałązki szałwii, 1 ząbek posiekanego czosnku, 1 szkl. białego wytrawnego wina, 2 łyżki koniaku, sól i pieprz.   Sposób wykonania: Skruszałe kuropatwy starannie oczyścić,…

Kuropatwy z porzeczkami

Skład: 2 duże kuropatwy, łyżka masła, 3 plastry wędzonego boczku, szklanka czerwonego wina, łyżka maki, 2 łyżki galaretki porzeczkowej, łyżka cukru, kawałek cynamonu, 2 zgniecione ziarna jałowca, 2 goździki, kawałek wyszorowanej skorki cytr. kilka gron porzeczek do ozdoby, 4 duże grzanki z bulki paryskiej, sól, pieprz, cukier.   Sposób wykonania: Kuropatwy natrzeć sola, pieprzem i…