Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dzika róża

Marynowane owoce dzikiej róży

Składniki: 1 kg owoce ½ l octu winnego ½ kg cukru Sposób wykonania: Cukier zalać octem winnym i podgrzewać na małym ogniu, aż powitanie gesty syrop. Wówczas włożyć owoce przekrojone na połówki. Trzymać na małym ogniu, aż owoce staną się szkliste dość często mieszając. Następnie odstawić owoce na dwa dni. Po tym czasie ponownie smażyć…

Napój różany

Składniki: 10 dag.owoców dzikiej róży 15 dag. cukru cytryna 1i1/2 litra wody Przygotowanie: Owoce zalewamy gorącą wodą, zagotowujemy, pozostawiamy na kilka godzin. Następnie przecedzamy, dodajemy cukier i małe kawałki cytryny w plasterkach. Mieszamy. Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Marzena Gad

Konfitura z dzikiej róży

Składniki: 1 kg owoców dzikiej róży 1,5 kg cukru 3 szklanki wody, sok z jednej cytryny Sposób przyrządzenia: Dojrzałe, twarde owoce dzikiej róży umyć, nadciąć z jednego boku, starannie usunąć pestki i włoski. Po usunięciu nasion owoce należy umyć wielokrotnie, aby dokładnie wypłukać ze środka krótkie włoski, osączyć na sicie. Wodę zagotować z połową cukru,…

Z lasu do spiżarni – 4

  Czarny bez Krzew osiąga wysokość od 3 do 10 m. W warunkach naturalnych występuje powszechnie na skraju lasu, leśnych zrębach, przydrożach, rumowiskach. Najlepiej rośnie na glebach żyznych, umiarkowanie wilgotnych, na stanowisku słonecznym lub półcienistym. Może z powodzeniem być uprawiany w każdym ogrodzie przydomowym. Rośliny rosną na terenach do 1200 m n.p.m. Występuje w Europie,…