Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dziczyzna

Staropolska marynata do dziczyzny

Składniki: 1 szklanka czerwonego octu winnego 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 1/2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego 1 średnia cebula, posiekana 1 łyżka posiekanego oregano 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej 2 szklanki wody 3 łyżki cukru 4 łyżki  sosu Worcestershire 2 listki laurowe 10 rozgniecionych ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 3 jagody…

Kuropatwy w sosie z sherry

Składniki: 20 sprawionych kuropatw sól, pieprz ½ szklanki oleju mąka pszenna ½ szklanki oleju ½ szklanki drobno posiekanej cebuli 1,5 szklanki wody ½ szklanki sherry ½ szklanki posiekanej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Kuropatwy przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim dokładnie tuszki kuropatw. Obrumienione kuropatwy ułożyć w naczyniu…

Mięso aligatora duszone w warzywach

Składniki: 1,5 kg mięsa z aligatora 1 łyżka sosu do steków ½ szklanki pokrojonych w plastry warzyw korzeniowych (marchew, pietruszka, seler) 1 szklanka mąki 3 obrane, posiekane cebule 1 oczyszczona, pokrojona w paseczki zielona papryka ½ szklanki posiekanej szalotki 8 posiekanych łodyg selera naciowego 1 szklanka sosu pomidorowego 2 pokrojone w kostkę pomidory 1 szklanka…

Pieczeń z dzika w aromatycznym sosie

Składniki: 2 kg mięsa na pieczeń z dzika 1,5 szklanki keczupu 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka musztardy w proszku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżeczki soli selerowej 2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka sproszkowanej cebuli 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku szczypta gałki muszkatołowej kilka kropli sosu chili…