Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: domowe nalewki

Nalewka z jeżyn leśnych

Składniki: 1 kg jeżyn ½ kg cukru ½ l spirytusu ½ l wódki Sposób  przyrządzenia: Leśne jeżyny dokładnie płuczemy ,odsączamy na sicie .Do wysokiego uprzednio wyparzonego słoja wsypujemy jeżyny. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok 2-3 tygodnie. Po tym czasie zlewamy powstały sok, który filtrujemy. Resztę owoców można wykorzystać do ciasta drożdżowego lub bułeczek. Do…

Nalewka z żurawiny na spirytusie

Składniki: 1 l przegotowanej wody 1 l owoców żurawin 75 dag cukru 0, 5 l miodu 1 l spirytusu kieliszek śliwowicy Sposób wykonania: Żurawinę zalać spirytusem oraz przegotowana wodą. Szczelnie zakorkować i odstawić na miesiąc. Po tym czasie cukier wymieszać z miodem i śliwowicą i dodać do żurawin. Ponownie zakorkować i odstawić na co najmniej…

Nalewka orzechowa

Składniki: 1 l wódki 7-8 orzechów 1 ¼ szkl. cukru Sposób wykonania: Orzechy z zieloną łupinką przesypać do butli po czym zalać je wódką, odstawić na 1 miesiąc. Po tym czasie wódkę zlać, szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki. Natomiast orzechy zasypać cukrem i odstawić na 3 tygodnie. Gdy cukier się rozpuści, wówczas syrop zlać…

Nalewka z mirabelek

Składniki: 1 ½ kg mirabelek 4 szkl. wódki 1 ½ szkl. cukru 4 szkl. wody Sposób wykonania: Mirabelki wsypać do butli i zalać je wódką po czym odstawić na 1,5 miejsca w ciepłe miejsce. Po tym czasie płyn zlać i przelać do butelek. Szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki. Natomiast śliwki zalać syropem zrobionym z…

Nalewka herbaciana

Składniki; 2/3 szkl. koniaku 25 g herbaty 1 szkl. cukru 2 szkl. wody kwasek cytrynowy wanilia Sposób wykonania: Herbatę zalać koniakiem i odstawić na 10 dni. Po tym czasie płyn zlać i wymieszać z syropem, kwaskiem cytrynowym oraz wanilią. Przelać do butelek i odstawić.