Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: domowe gofry

Mój gofrowy świat I

Przyjaciółki znając moje kulinarne upodobania, od swoich znajomych, z zagranicznych wojaży dostarczały mi przepisy na gofry i dodatki do nich. To dzięki nim moje gofry mają przeróżne kształty i smaki. Dziękuję im tą drogą.
Do przyrządzenia gofrów używamy produktów świeżych, dobrego gatunku. Miksujemy długo i dokładnie, aby wprowadzić do ciasta jak najwięcej powietrza, co zapewnia, że gofry będą pulchne. Stopień wypieczenia pozostawiam Waszym gustom. Z podanej ilości składników uzyskamy 6 do 10 gofrów w zależności od gofrownicy. Gofry podajemy solo, obsypane cukrem pudrem, z bitą śmietaną i wszystkim, co przyjdzie nam do głowy. Propozycję na dodatki podam w ostatniej części tej gofrowej” sagii”. Nie zapominajcie o mieszaniu ciasta przed nalaniem do gofrownicy.


Pyszne gofry

Składniki: 0,5 kg mąki 2 jajka 10 dag margaryny 0,5 szklanki cukru 2 łużeczki proszku do pieczenia ok.2 szklanki wody Sposób przyrządzenia: Mąkę,proszek do pieczenia, żółtka i cukier wsypujemy do naczynia.Dodajemy wodę(zwykłą zimną)w takiej ilości aby ciasto było jak gęsta śmietana.Wlewamy roztopioną i wystudzoną margarynę i mieszamy.Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z ciastem.Wlewamy…

Gofry

Składniki: 250ml mleka sojowego 20g świeżych drożdży 500g mąki szczypta soli 150g masła roślinnego lub margaryny 1łyżka oleju z oliwek 100g cukru Sposób przyrządzenia: Podgrzać lekko mleko (uzyskać letnie). Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami mleka. Przesiać mąkę do miski, zrobić dołek, wlać drożdże, rozpuszczoną margarynę, olej, cukier, sól i resztę mleka. Wyrobić ciasto, aż będzie…