Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: domowa

Nalewka berberysowa

Składniki: 1 kg przemrożonych owoców berberysu ½ kg cukru ½ litra wódki ¼ litra spirytusu Sposób przyrządzenia: W gąsiorku lub słoju mieszamy umyte i osuszone ziarna berberysu z cukrem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na okres 14 dni. Po tym okresie zalewamy owoce spirytusem i wódka. Po upływie miesiąca nalew filtrujemy i przelewamy do czystych butelek.…

Nalewka z aronii mocna

Składniki: 1 kg aronii 0,5 kg cukru 1 litr wódki ½ litra spirytusu 1 laska wanilii 3 ziarna kardamonu Sposób przyrządzenia: Dojrzałe owoce aronii umyć, dodać cukier, odstawić na kilka dni. Po tym okresie zalać spirytusem i wódką. Dodać przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i kardamon. Macerować w ciepłym miejscu 2 tygodnie, co kilka dni wstrząsając…

Nalewka aromatyczna

Składniki: 2/3 l spirytusu ¼ l Brendy lub koniaku 1 szklanka brązowego cukru 2 szklanki przegotowanej wody 5 gożdzików 5 ziaren kardamonu 1 laska wanilii 2 cm kory cynamonu Sposób przyrządzenia: Goździki, cynamon, kardamon i rozciętą wzdłuż laskę wanilii zagotować z cukrem i 2 szklankami wody, schłodzić. Przelać do słoja lub gąsiorka, dodać spirytus i…

Nalewka bożonarodzeniowa

Składniki: ¼ litra spirytusu 1 szklanka przegotowanej wody 10dkg fig suszonych 10dkg daktyli 10dkg suszonych śliwek 10dkg suszonych moreli 10dkg rodzynek 10dkg obranych orzechów włoskich 1 pomarańcza cynamon, goździki, kardamon 25dkg cukru Sposób przyrządzenia: Bakalie pokroić, usunąć pestki. Pomarańczę wyszorować i pokroić w plastry. Ułożyć wszystko warstwami w słoiku przesypując cukrem. Zalać alkoholem zmieszanym z…

Nalewka neapolitańska

Składniki: 1 kg zielonych orzechów włoskich 1  litr wódki czystej 1 szklanka płatków dzikiej róży 5 pokrojonych owoców dzikiej róży 1 przekrojona wzdłuż laska wanilii 3 goździki ½ laski cynamonu 1 szklanka cukru 1 szklanka wody Sposób przyrządzenia: Zielone orzech włoskie umyć, rozkroić na połowę, ułożyć w czystym słoju. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem cukru…